Design

architecture

architecturally, the studio’s work is minimalist, creating places of our time. Movement of people and functionality in space are design generators. Responses to light, air and water establish the studio’s architectural response, expressed in form, space and proportion. Architecture defines the quality of the built environment and our culture.

 
 

La Chaumiere 1863

Conservation and adaptive reuse of a Cape Dutch workers cottage, Franschoek, Cape Province

Colin Polwarth Architect was commissioned by international banker to convert a neglected Cape Dutch worker’s cottage and outbuildings into to a luxury residence for the entertainment of family and friends in the picturesque Franschoek winelands. Set in ~2 hectares of land. Franschoek, some 180km from Cape Town is famous for its French Huguenot heritage with accompanying Provençal styled culture. The project included extensive heritage research into the Cape Dutch building, including social, cultural, pre- European histories, which informed the Conservation Management Plan (CMP) for the buildings and property.

 
 

290 West Dapto Road

290 West Dapto Road is a project completed by Studio Colin Polwarth and Urbanac for a private client in 2016. The project involved a submission to council and negotiations to uplift the zoning for the property. The project included rationalising the amount of developable land and an increase in housing density for the property consistent with State aims for increased densities. During the year long project including the architectural study for the future development of the property capacity, we substantially increased the potential value of the land for our client though careful work and negotiations with Council.

 
 

Sydney Living Museums

The Mint, Hyde Park Barracks and the Justice and Police Museum are some of Sydney’s most prestigious and iconic heritage buildings, owned, managed and conserved by Sydney Living Museums (SLM). The Mint is also the head office of SLM. Studio Colin Polwarth with assistance from Urbanac is providing strategic property advice to SLM which will assist to further SLM’s aims into the future. The advice will strengthen the conservation and interpretation of these properties for the benefit of the greater community.

 

Images Copyright Stephen Antonopoulos & Douglas Riley for Sydney Living Museums

 

House Kourta

Mr Nouredine Kourta commissioned Studio Colin Polwarth to set in motion alterations and additions to complete his luxury home over an extended period. Recent modifications include improved access to the cellar, a new feature baluster for the modified staircase, additional feature safety systems for the upper balcony, an upgrade to the kitchen and outdoor storage systems. Future alterations and additions include a dormer window in the street front roof for ventilation for a new slipper bathroom in the attic. The relocation of existing previously relocated heritage stairs to the attic will make the second bedroom function optimally, an external pergola for the rear balcony and new air-conditioning system discretely included in the Victorian terrace will minimize visual and environmental impacts.

 
 

Blackfrairs Site, Broadway for UTS

Studio Colin Polwarth is known for extensive research and analysis of the site and in this case the university’s specific requirements for the redevelopment. Working closely with Urbanac and UTS we developed specific urban design strategies and objectives in relation to the possibility of increasing the building FSR above the current zoning requirements for a future building within this sensitive heritage and educational precinct. The strategies including the development of 7 carefully considered options ultimately resulted in the selection of preferred envelope, modelling of the site, context and the envelope study with metrics input for the report all developed in Revit and 3DSMax modelling. The report was favourably received by both the Department of Planning and the City of Sydney. The architectural response in the form of 3D modelling was central to the success of the development of the project. 

 
 

Eastern Distributor, Sydney Toll Plaza replacement

Transurban, the owners and operators of Eastern Distributor, contracted Studio Colin Polwarth to provide architectural input for a REF for the Free Flow Tolling System at Woolloomooloo, Sydney. The replacement of the toll gantries for both locations required extensive consultation with RMS centre for Urban Design over a year to ensure a high quality result was achieved for the Plazas A and B.

The existing redundant toll plazas were removed as a result of this major upgrade to the tolling infrastructure. New technological advances and the Kapsch-designed tolling system and gantry replaced the existing gantry, which included new night time camera and associated technology systems. 

 
 

Lane Cove Tunnel replacement

Transurban, the owners and operators of Lane Cove Tunnel, contracted Studio Colin Polwarth to provide architectural input for a REF for the Free Flow Tolling System at Military Road, North Sydney. The replacement of the toll gantries for both locations required extensive consultation with RMS Centre for Urban Design.

The existing redundant tolling system was removed as a result of this major upgrade to the tolling infrastructure. New technological advances and the Kapsch-designed tolling system and gantry replaced the existing gantry, which included new night time camera and associated technology systems. 

 
 

Unit Schoombie

The renovations of this luxury apartment in Surry Hills was completed to high quality standards and the integration of artworks into the unit. An area of special mention are the bathrooms which are places of pleasure. They present a space in which the day commences and ends, a special, private and highly functional space.

Studio Colin Polwarth worked closely with Dr Schoombie to utilise the bathrooms to their maximum. The bathrooms show many innovations such built in bath / shower which includes adjustable ceiling and wall roses, the basin and side cupboard brief included shallow space for heathcare, cosmetic, dental, toiletry and specialised storage systems. A feature of the bathroom is the single pane mirror along one wall of the bathroom. Other reflecting mirrors at the basin and doors provide 360 degree views of the body.